Pas op u nadert een woonservicezone!!

Het concept van woonservicezones is de afgelopen jaren vaak toegepast en vormgegeven. Dat is niet verwonderlijk. Het is namelijk geen blauwdruk. Het is ook geen strak afgebakend gebied met toegangspasjes en een hek eromheen waar we zoveel mogelijk ouderen en mensen met functiebeperkingen bijeen willen brengen. Gelukkig niet.

Geen blauwdruk

De inrichting van woonservice- of woonzorgzones is een zaak van lokaal werkende partijen. Hun gezamenlijke verantwoordelijkheid. De gemeente is vaak als regisseur die partijen bijeen brengt. Maar lokale zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties, vrijwilligersorganisaties en belangengroeperingen van ouderen en mensen met een functiebeperking hebben elk hun eigen inbreng en hun eigen rol.

Gemeenschappelijke vragen

Samen bepalen zij: Waar in onze gemeente, wijk of kern vallen de gaten in de voorzieningen:
  • Waaraan behoefte is?
  • En wat eraan is te doen?
  • En wie dat kan?
  • Wat is er nodig op 24-uurs zorg op afroep te garanderen vanuit de lokale zorgorganisaties?
Hoeveel woningen en woonvormen, die ook geschikt zijn voor ouderen en mensen met functiebeperkingen, heeft de corporatie eigenlijk? Hoeveel zijn er gemeentebreed?
Hoeveel hebben we er nodig in 2020 of 2030? Kunnen we nieuwe woningen bouwen of moeten we de woningvoorraad geschikter maken, opplussen dus? Als ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen, en elk nieuw onderzoek toont dat aan, kan dat dan in elke wijk of kern? Welke basisvoorzieningen zijn daarvoor nodig? En willen en kunnen we die gezamelijk in de lucht houden?
Hoe zit het met vervoer en veilige en goed toegankelijke loopcirkels?
Welke vraag mogen we verwachten op grond van onze eigen  demografische ontwikkeling?
Gaan wij al te maken krijgen met krimp en wat betekent dat voor onze voorzieningen?

Overeenstemming vinden over de antwoorden

Deze en andere vragen komen op als het gaat om de invulling van het concept woonservicezone. Het samen zoeken naar antwoorden en het formuleren van doelen die passen bij de lokale gemeenschap vormt de kern van het concept woonservicezones. Deze zoektocht is voor elke gemeente en elke wijk of kern weer ander, met andere vragen en andere oplossingen. Maar de hoofdlijnen waarlangs het proces verloopt zijn vergelijkbaar.

Onafhankelijke begeleiding van buiten

Begeleiding door een ervaren procesmanager van buiten kan belangrijk bijdragen aan de snelheid waarmee lokale partijen resultaten behalen.


Contact gegevens

Schellekens Advies
Antoni Staringlaan 34
5251 WG Vlijmen

T: + 31623169709
E: Eric@schellekensadvies.nl
BTW-id: NL001353848B96

Snel naar

Home
Contact